Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Järvaveckan dag 2: Värmebölja och välfärdsfrågor

Det vackra vädret fortsatte dag 2 av Järvaveckan. Fullsatta bänkrader framför huvudscenen och gott om besökare på seminarier. Hälsa och omsorg var temat för dagen, och Liberalernas partiledare talade inte helt oväntat mycket om skolfrågor. Han till och med skojade om det själv: ”Nu tänker ni kanske att Björklund ska tala skola”, frågade han retoriskt – och svarade själv: ”Det är precis vad jag tänker göra!”.

Ett av dagens mest välbesökta seminarier stod Elnätsföretaget Ellevio för. De höll både ett seminarium och ett ”hack” (se nedan för en förklaring av termen) på temat mångfald inom teknikbranschen. Hacket hade deltagare från just de grupper man vill ha in i teknikyrket och in på de tekniska utbildningarna – kvinnor, invandrare - gärna utomeuropeiska invandrare, och varför inte fler Järvabor. Idéerna som bollades innehöll allt från att skapa innovations-hubbar ”från norr till söder”, och att byta namn på framtidens energiminister till ”medborgarminister”. Alla var eniga om att det behövs ett större fokus på inkludering generellt, men eftersom teknikbranschen har en historia av att vara mansdominerad, behövs det kreativa och nytänkande åtgärder speciellt här.

Dagens tema ”Hälsa och omsorg” återkom på flera av seminarierna, och det blev flera dueller mellan politiker i Stockholms läns landsting: sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) och oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S). Den stora debatten om sjukvård mellan samtliga partier blev kanske inte så spänstig – det blir lätt ”en serie anföranden” när så många står på scenen. Den som vill ha lite fart och fläkt kan i stället se duellen i TV4, direktsänt från Järvaveckan men möjlig att se i efterhand på TV 4 Play.

Dag två i korthet

Dagens tema: Hälsa och omsorg

Dagens parti: Liberalerna

Dagens favoritbegrepp: ”Hack” – kortformen av ”Hackathon”/”Hackaton”. En metod för öppen samverkan bland dataprogrammerare kring sekelskiftet 2000, som blivit förebild för seminarier för gemensam problemlösning.

Dagens heta potatis: Sjukvården i Stockholms läns landsting som blev föremål för flera debatter mellan Anna Starbrink (L) och Erika Ullberg (S) 

Dagens mest oväntade händelse: Två ballonger i publiken som smällde av med kort mellanrum under Jan Björklunds tal, och fick några av säkerhetsvakterna att hoppa högt

Dagens pledge: Energibolaget Ellevio, som vill ha en jämställd teknikbransch och tänker slita hårt för att nå dit.

Dagens politiska löften: Jan Björklund vill att en skola i världsklass ska stötta integrationen; han vill att Sverige ska förbli en liberal demokrati trots hoten från omvärlden och från politisk extremism; och han vill se en ”samling i mitten” för en mer sansad politik. 

Hallvarsson & Halvarsson logotyp

info@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 39 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group