Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

Järvaveckan dag 3

Även om det inte såg ut så på morgonen så fick även dagens program under Järvaveckan en solig inramning. Mångfald är ordet på allas läppar på Järvafältet vilket blev tydligt när dagens näringspanel diskuterade hur fler med utländsk bakgrund kan komma in på arbetsmarknaden.

Fokus på potential och möjligheter

En högprofilerad näringspanel bestående av Fredrik Reinfeldt på Trygghetskommissionen, Caroline Berg, ordförande på Axel Johnson, Azita Shariati VD för Sodexo och Wadih El-Achkar, VD på Start-up Stockholm, var överens om att förändring börjar lokalt. De menade att en bör fokusera på potential och möjligheter istället för problem i integrationsdebatten. Reinfeldt hade med sig förslag som utarbetats av Trygghetskommissionen. ”Fler poliser som gör allting, det tror inte jag på” sa Reinfeldt och föreslog istället en satsning på affärs- och medborgarplatser, AMP, en ny modell för att skapa trygga och säkra platser.

Jobb en biljett in i samhället enligt Annie Lööf

Integration, jämställdhet och tillgång till sjukvården var huvudteman i Annie Lööfs (C) partiledartal och menade att den bästa vägen in i samhället går via ett jobb. Hon la under sitt tal extra fokus på vikten av att utlandsfödda kvinnor deltar i arbetsmarknaden, ett deltagande som enligt henne idag är alldeles för lågt. Det kan, enligt Lööf, förbättras genom jämlikt försörjningsstöd, krav på aktivering för både män och kvinnor i ett hushåll och integrationsförskolor.

Mer statlig service ute i förorterna

Många partier var överens om att mer företagande och mer statlig service behövs för åtgärda problemen i förorterna och istället ta tillvara och fokusera på potentialen. Som ett exempel vill Centerpartiets Karin Ernlund flytta Utbildningsförvaltningen från Hantverkargatan ut till förorten.

Dag tre i korthet

Dagens tema: Företagande och entreprenörskap

Dagens parti: Centerpartiet 

Dagens favoritbegreppFörändringen sker lokalt

Dagens heta potatis: Under politikerpanelen blev det ännu en gång tydligt att alla vill ha fler poliser med ett undantag. FI vill inte ha fler utan mer närvarande poliser.

Dagens mest oväntade händelse: En sportig Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund lirade basket med Järvabor under eftermiddagen för att sen byta om till kostym och tala i politikerpanelen om hur idrott kan förebygga brottslighet.

Dagens pledge: Axel Johnson blir huvudpartner till den ideella föreningen The Global Village som arrangerar Järvaveckan och skänker totalt upp till 4,5 miljoner kr under tre års tid till The Global Village eller en stiftelse bildad av The Global Village. 

Georg Präauer, Consultant Sustainability Affairs

Hallvarsson & Halvarsson logotyp

info@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 39 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group