Vitsen med att annonsera på LinkedIn

28/10/2021
Läs vad vår Senior Consultant Maja Cronstedt tänker om annonsering på LinkedIn!
Vitsen med att annonsera på LinkedIn

Linkedin är platsen nummer ett för den som söker jobb eller vill rekrytera. Men det finns mycket mer att upptäcka bortom rekryteringsannonser på plattformen. Linkedin kan bli en viktig kanal för att bygga kännedom och attityder om ett varumärke. Och här finns möjlighet att dela kunskap på ett annat sätt än på andra sociala medieplattformar.

I dagarna kom rapporten Svenskarna och internet, som ges ut av Internetstiftelsen varje år. Där finns en massa spännande kunskap om svenskarnas internetvanor, inte minst kring hur vi använder sociala medier. Linkedin är långt ifrån den största sociala medieplattformen och de flesta användare kommer inte dit lika ofta som de gör till Instagram, Youtube, Facebook och Tiktok. Men när de väl kommer så är det med en lite annan inställning än den man har när man slöscrollar Instagram fast man egentligen borde släcka nattlampan och försöka sova.

Mer än hälften av alla tjänstemän har använt sig av LinkedIn under det senaste året och 27 procent använder plattformen minst varje vecka. Mer än var tionde tjänsteman använder Linkedin varje dag. Besökarna på Linkedin är ute efter att nätverka, marknadsföra sig själva och för att få koll på vad som händer i sin bransch. Man är öppen för att ta del av analyser och se lite längre videoklipp, om de är tillräckligt relevanta. Här finns en möjlighet att nå ut med bra innehåll inte bara organiskt, utan även genom annonser eller sponsrade inlägg. Precis som på andra sociala medieplattformar är det viktigt att innehållet håller rätt format och att det presenteras på ett engagerande sätt som gärna sticker ut. Rörligt innehåll och bra bilder som drar blicken till sig fungerar (som överallt) bättre än långa texter och länkar.

Men det som är viktigast att tänka på när man vill annonsera i sociala medier är att bestämma sig för vad man vill och sedan vara tydlig med det. Det kan vara att få en viss målgrupp att titta på ett videoklipp, att anmäla sig till ett webbinarium eller att klicka på en länk. Det gäller att förstå sin målgrupp eller åtminstone göra en kvalificerad gissning på varför de här personerna skulle vara intresserade av det du har att berätta. Och sedan utforma sitt innehåll och sina annonser efter det.

Sist men inte minst krävs det mer tålamod än man kanske tror för att få resultat när man annonserar i sociala medier. Särskilt på en plattform som Linkedin, dit användarna kommer lite mera sällan. Du måste vänta två veckor innan du kan dra några slutsatser av din kampanj. Därefter gäller det att optimera och arbeta vidare med det som fungerat bra. Och vill du bygga ett starkt varumärke räcker det förstås inte med en enstaka kampanj, då krävs en långsiktig strategi.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med Corporate Communications?
Daniel
Daniel Frykholm
Senior Director, Practice Lead Corporate Communications
+46 70 206 77 86
daniel.frykholm@halvarsson.se
Anna
Anna Rasin
Senior Director, Practice Lead Corporate Communications
+46 76 109 05 83
anna.rasin@halvarsson.se

Vill du veta mer?

Anna
Anna Grönlund Krantz
CEO, Partner
+46 70 637 33 51
anna.gronlund.krantz@halvarsson.se