Kortvecka i politiken

Sofia Arkelsten delger några tankar om årets på flera sätt ovanliga Almedalsvecka.
Kortvecka i politiken

Denna politikervecka har varit särskilt ovanlig. Själva veckan har varit rekordkort, fyra dagar med två partiledartal varje dag. Den avslutas idag med att Sverige formellt fått en regering igen och att valrörelsen startat. Partierna gör sig redo för ett eller två val eftersom oavsett om regeringen faller igen när statsbudgeten ska antas och det till sist krävs extra val så blir det ett ordinärt val i september 2022, enligt grundlagen.  

Av pandemiskäl har närvaron i Visby varit ytterst liten, även om några entusiaster funnits fysiskt på plats eller suttit vid sina skärmar för att digitalt delta i seminarier. Vi som är politiskt intresserade och brukar vara på plats saknar de oväntade mötena och goda samtalen. Intresserat har vi sett alla direktsända tal i SVT Forum. Talen hörs och syns bättre i tv. All media, inte minst sociala medier, har svämmat över av tyck och analyser.  

Själva talen var rätt så typiska Almedalstal, väl framförda trots att det är knepigt att tala mot en stel kamera i stället för till en engagerad publik. Almedalsscenen har ingen vidare publikkontakt, men nu kunde ingen ens pausa för jubel, skratt och applåder.  

Målgruppen för talen är till stor del partiintern, men det presenteras ibland någon nyhet eller testballong. I år var det mesta kopplat till regeringsbildningen, men några sakpolitiska förslag kunde anas. De bör återkomma skarpt i budgetar eller motioner senare i höst.  

Att Stefan Löfven valde att hoppa av sitt tal med så kort varsel väckte uppmärksamhet. I stället fick partisekreteraren hoppa in och bland annat förklara att om Socialdemokraterna inte har någon makt är de maktlösa.  

Vad händer nu? Jo, Regeringsförklaringen, som beskriver vad regeringen avser prioritera, kommer inte förrän efter sommaren när riksdagen öppnar.  

Det gamla avtalet som slöts i januari är dött, så det politiska innehållet och statsbudgeten förhandlas med de partier som Socialdemokraterna och Miljöpartiet får förhandla med för Centerpartiet. Så just Centerpartiet och även Vänsterpartiet kommer enbart att delta i samtal. Det är oklart exakt hur skillnaderna på samtal och förhandling ser ut.  

Socialdemokraterna ska också leva upp till de nio punkter som de, å regeringens vägnar, förhandlat fram med Amineh Kakabaveh. Hon är tidigare Vänsterpartist, men nu partilös riksdagsledamot.

Dessutom ska Centerpartiet och Miljöpartiet komma överens om politiken för strandskydd och skogsägande där de står långt ifrån varandra.

Nästa sommar ser vi fram emot en späckad Almedalsvecka, förhoppningsvis på plats. Innan dess blir det en innehållsrik höst i politiken. Vi fortsätter följa utvecklingen noggrant.  

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med Public Affairs?
Sofia
Sofia Arkelsten
Executive Director
+46 70 358 44 43
sofia.arkelsten@halvarsson.se
Mårten
Mårten Wennberg
Executive Director
+46 76 109 05 69
marten.wennberg@halvarsson.se

Vill du veta mer?

Anna
Anna Grönlund Krantz
CEO, Partner
+46 70 637 33 51
anna.gronlund.krantz@halvarsson.se